Veranderende rollen

Om de rol als managing consultant goed te vervullen, hebben Rajiv en Steven trainingen gevolgd bij De Baak. In de trainingen wordt onder andere aandacht besteed aan welk type leidinggevende ze zijn en waarom ze op een bepaalde manier handelen. Hierdoor zijn ze zich bewust van de leiderschapsrol die ze aannemen. Een belangrijke eerste les was de realisatie dat ze als leidinggevende een andere verstandshouding krijgen met collega’s. Rajiv vertelt: “Je bent eerst collega’s van elkaar en dan word je leidinggevende. Dat heeft tijd nodig en acceptatie. Door open te zijn naar elkaar en directe vragen te stellen, kom je een eind. Wat verwacht je van mij en… Wat verwacht ik van jou?” Steven herkent dit ook: “Je bent niet meer one of the guys. Ik vraag nu vaker of ik bij een gesprek mag aansluiten, in plaats van dat ik er gewoon bij ga staan. En het afstemmen van verwachtingen hielp heel erg. Al gaat het maar om dingen als bereikbaar zijn. Door het uit te spreken, weet de ander waar je behoefte aan hebt.”

Creëren van bewustwording

En als iets niet goed gaat, moet daar ook over gesproken worden. Steven vertelt: “Het komt weleens voor dat mensen zich niet afmelden voor een meeting. Dat is vervelend, want dat kost het bedrijf uiteindelijk geld. Ik heb toen het voorbeeld van een tandartsafspraak aangehaald. Als je die afspraak niet 24 uur van tevoren afzegt, betaal je hem automatisch. Dan zorg je er ook voor dat je hem tijdig afzegt. Dat voorbeeld hielp heel erg.” Rajiv vervolgt: “Iets wat ik veel probeer, is spiegelen. Ik laat medewerkers ervaren waar ze zelf verantwoordelijk zijn en coach ze daarin. Wat is het effect van je gedrag? Op deze manier probeer ik ze zo goed mogelijk te faciliteren bij de uitvoer van een opdracht.” Steven vult aan: “Zeker weten. Soms hebben ze een klein duwtje in de goede richting nodig. Zo had een collega wat moeite met timemanagement. Ik heb toen geholpen met het structureren van meetings en hem een timemanagementcursus aangeboden. Die gaat hij nu ook volgen.”

Leren leiden als managing consultant 1Steven de Bruin en Rajiv Harinandansingh

Op zoek naar de balans

Naast het werk als managing consultant zijn Rajiv en Steven actief bij hun eigen opdrachten. “We bepalen zelf hoe we onze tijd indelen”, vertelt Steven. “Ik houd elke donderdagmiddag ‘Salvesmiddag’ om mijn consultants de aandacht te geven die ze verdienen.” Rajiv pakt het iets anders aan. “Ik ga flexibel om met de tijd. Theoretisch besteed ik 10 procent van mijn tijd aan het managing consultant-zijn en 90 procent aan mijn opdracht. Soms knelt het. Ik heb bijvoorbeeld meegemaakt dat ik een bepaalde release had die af moest. Tegelijkertijd werd ik gebeld door een consultant met een prangende vraag. Op dat moment wil je natuurlijk luisteren en helpen. Dat gaat niet altijd. Ik vraag dan om een stukje inlevingsvermogen. Op termijn denk ik wel dat de rol als managing consultant wordt uitgebreid.”

Een blik op de toekomst

Wanneer ze over de toekomst spreken, hebben de mannen dezelfde ideeën. “Als de kans komt om directeur te worden, zou ik die wel aangrijpen”, zegt Steven. “Het is interessant om bezig te zijn met het overkoepelende plaatje. Salves wordt steeds groter en het is boeiend om je ook daarmee bezig te houden.” Rajiv herkent zich hier ook in: “Ik ontwikkel me graag verder in de rol als managing consultant. Ik wil nog meer consultants verder helpen op hun carrièrepad. En dan is een functie als directeur daarna een interessante vervolgstap.”


Ontvang als eerste de nieuwste artikelen

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van Salves? Schrijf je hier in!