Onverwacht het testvak ingerold

Eerst een stap terug. Hoe zijn de mannen het testvak ingerold? Rajiv: “Ik heb een master in Marketing afgerond. Toen ik afstudeerde, was het lastig om zonder ervaring een baan te vinden in die sector. Dat ik al helemaal niks afwist van test- en kwaliteitszorg, was in de wereld van IT geen probleem. Ik kon onbeperkt trainingen volgen en ervaring opdoen.” Ook Steven had het testvak niet direct in zijn vizier. Hij vertelt: “Ik heb Informatica gestudeerd. Toen ik een sollicitatiegesprek had voor een andere functie, werd me verteld dat juist testen bij me paste. Ik zou meer hands-on bezig zijn, wat me aansprak. Ik ben toen gestart als tester. Daarna werd ik test coördinator en vervolgens testmanager. Inmiddels werk ik alweer vijf jaar bij Salves, waar ik als testmanager voor DELTA Energie actief ben. Ik begeleid en coördineer testen voor een groot integratietraject. En daarnaast ben ik dus managing consultant. Ik wilde niet meer 40 uur per week testen. Dat is aardig gelukt!”

“Bij Salves werk ik voornamelijk aan langere klussen”, vertelt Rajiv. “Zo werk ik al vijf jaar voor Waternet, het waterbedrijf dat verantwoordelijk is voor onder andere het water van de gemeente Amsterdam. Ik heb een meer coachende rol, waarbij ik help om test- en kwaliteitszorg vorm te geven binnen een agile werkomgeving.”

Steven de Bruin en Rajiv Harinandansingh

Coaching en ondernemerschap

Dat coachende aspect komt goed van pas bij de rol als managing consultant. Rajiv: “Ik sparde in mijn werk bij Waternet al met mensen over waar ze naartoe willen en wat er mogelijk is in de testwereld. Ik vind het leuk om dat ook voor Salves te kunnen doen. Ik help collega’s in hun ontwikkeling en verbind mensen. Doordat je zelf nog in opdracht werkt, behoud je feeling met het werk dat de consultants doen. Je begrijpt de inhoud en weet wat er op de markt speelt. Hierdoor kun je een medewerker beter helpen.”

Steven vult aan: “De focus ligt op HR. Daarnaast komt er een stuk ondernemerschap bij kijken. We helpen Salves met het verder uitbouwen van het dienstenportfolio en let op de inzet van medewerkers. Hierdoor verandert je blik. Je denkt mee met het grotere plaatje. Dat kan ook betekenen dat ik beslissingen moet nemen die niet het beste voor mezelf en mijn collega’s zijn, maar wel voor Salves. Ik krijg met andere belangen te maken. Dat vind ik heel interessant.”

Stay tuned voor deel twee van deze serie, waarin Steven en Rajiv vertellen over de groei die ze doormaken als managing consultants én de doelen die ze nog willen bereiken. “Je bent eerst collega’s van elkaar en dan word je leidinggevende. Dat heeft tijd nodig en acceptatie.”


Ontvang als eerste de nieuwste artikelen

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van Salves? Schrijf je hier in!