Een tester met meerdere petten op

Maarten werkt nu voor de woningcorporatie De Alliantie. Hij vertelt: “De Alliantie is bezig met een groot vernieuwingstraject. Zo werk ik aan een nieuw medewerkersportaal en een nieuw klantportaal. Ik houd me voornamelijk bezig met het testwerk. Maar eigenlijk vind ik alles daaromheen ook leuk. Ik ga bijvoorbeeld in gesprek met de gebruikers om verbeteringen door te voeren in de portalen. Ook houd ik me bezig met het scrumproces en ben ik actief als vervangend scrummaster. Die rol vind ik ook erg interessant en smaakt naar meer.”

Maarten Bak

Lastige beslissingen nemen

Het nieuwe applicatiehuis, zoals het vernieuwingstraject is gedoopt, kent wel wat uitdagingen. Maarten: “Het systeem waar De Alliantie nu nog mee werkt, is wat verouderd. Dat brengt complexiteit met zich mee. We wilden een belangrijk deel automatiseren voor het medewerkersportaal, maar dat lukte niet binnen het gestelde tijdspad. Twee weken voordat we live gingen, hebben we aangegeven dat gebruikers in een bepaald proces weer handmatig aan de slag moesten en de automatisering uitbleef. Dat zijn lastige beslissingen. Ik probeer de product owner daarin zo goed mogelijk te ondersteunen en te adviseren. Je moet kritisch blijven, ook al betekent dat even een stap terug voor de gebruikers. Dat moet je ook richting hen kunnen uitleggen. Als je niet kunt garanderen dat alles goed functioneert, ben je verder van huis. Gelukkig hebben we het inmiddels teruggebracht naar een geautomatiseerd proces.”

Een band met collega’s  

Door het vertrouwen en de vrijheid die Maarten ervaart in zijn werk, heeft hij snel zijn plek gevonden bij De Alliantie. Hij vertelt: “Ondanks dat ik by far de jongste in mijn team ben, voelt het niet zo. Mijn collega’s luisteren naar mijn advies en nemen het ook aan. Dat is mooi om te zien. Daarnaast leer ik ook veel van hen. Ondanks dat we bijna allemaal externen zijn, zie ik mijn teamleden echt als collega’s. Ik spar veel met de collega’s van Salves die ook actief zijn bij De Alliantie. De onderlinge kennisdeling is groot. Of ik mezelf meer een medewerker van Salves of van De Alliantie vind? Zeker van Salves. Ik vind het fijn dat het geen hele grote organisatie is. Door het onderscheid te maken per regio ken je iedereen. Dat vind ik heel tof; je bent geen nummertje. En natuurlijk vind ik de uitjes, weekendjes weg en de Workation naar Spanje uniek. Ik denk dat ik die Workation volgend jaar maar eens ga uitproberen!”