De HiX TestBot van Salves voert automatisch de periodieke testen uit die ziekenhuizen moeten doen als ze hun EPD updaten. De medewerkers van het TestBot team gaan vervolgens aan de slag met de testbevindingen. “Ik zie ieder ticket dat door de ziekenhuizen in ons systeem wordt ingeschoten als een puzzeltje dat ik moet oplossen. Soms is het een simpel puzzeltje, dan ben je zo klaar. Soms is het echt complex en wordt het uiterste gevraagd van je kennis en expertise”, zegt John.

Veilige leeromgeving

Doordat de puzzeltjes zo divers zijn, is het momenteel zes medewerkers tellende team een ideale plek voor starters in testautomatisering. “Je kunt als relatief onervaren tester hier beginnen en doorgroeien. We bieden een veilige leeromgeving. Het is ‘learning on the job’. Gaandeweg zul je steeds meer verantwoordelijkheid krijgen en steeds complexere issues kunnen oplossen”, zegt Lilian.

Lilian Jumpertz en John van Arkelen

Zelfsturend team

Ze vindt het heel fijn dat het team autonoom functioneert, zonder leider en zonder product owner die zegt wat er moet gebeuren. “We bepalen zelf wat we gaan doen en hoe we dat doen. In het begin waren we continu aan het innoveren, zoals het bedenken om met Legoblokjes te gaan werken en het maken van de Quality Monitor. Nu onze dienstverlening volwassen is, zit de innovatie meer in kleinere details en bestaat het leeuwendeel van ons werk uit dienstverlening aan klanten. Innoveren doen we nog steeds, maar dan aan nieuw te automatiseren applicaties en omgevingen.”

Zelf verantwoordelijkheid nemen

Dat betekent dat mensen die in dit team willen beginnen, een groot verantwoordelijkheidsgevoel moeten hebben. “Omdat er geen baas is die zegt ‘je moet dit of dit vandaag doen’, moet je zelf de verantwoordelijkheid nemen. Wij vinden dat heel gaaf, maar we zien wel dat niet iedereen daar geschikt voor is”, waarschuwt Lilian. “Met een houding van: ‘ach, de deadline voor deze klus is morgen pas, ik kan nu wel even rustig aan doen’, kom je er niet.”

Ook geschikt voor parttime banen

“Dat betekent dat je makkelijk parttime kunt gaan werken. En ook dat thuiswerken heel goed mogelijk is. Daardoor hoef je ook geen rekening te houden met de reisafstand tot je klanten. Wij bedienen ziekenhuizen in heel Nederland, maar we kunnen al ons werk op afstand doen. We loggen via een beveiligde verbinding in op de ziekenhuisomgeving en kunnen de testen vanaf kantoor of thuis draaien. Dat biedt ongekend veel flexibiliteit.”