Een systeem met duizenden scenario’s

Voorheen werden incidenten bij de meldkamer gemeld. De meldkamermedewerker vulde dan een intakeformulier in over het type incident, om vervolgens in draaiboeken te checken welk scenario gevolgd moest worden. Roos: “Tegenwoordig is dit een systeem waarin veel processen automatisch verlopen. En dat is maar goed ook, want er kunnen heel veel verschillende zaken misgaan op het spoor. Afhankelijk van het type trein en de locatie, gaan er andere processen lopen. Denk bijvoorbeeld aan een hogesnelheidstrein in een tunnel. Kan er een sleeptrein komen? Moeten er bussen komen voor de gestrande reizigers? Als je eén aanpassing doorvoert in een scenario, kan het niet zo zijn dat de hulpdienst per ongeluk niet meer gealarmeerd wordt.” Chris vult aan: “Het gaat om de juiste mensen op de juiste plek, zodat reizigers zo min mogelijk hinder hebben van het incident.”

Chris Bakker en Roos Flapper

Geautomatiseerd testen met Cypress

Op het moment werken Roos en Chris aan geautomatiseerde testen. Chris vertelt: “Een handmatige regressietest heeft wel wat voeten in de aarde en is tijdsintensief. Met geautomatiseerde testen ben ik daar binnen een dag mee klaar. We werken met de tool Cypress in combinatie met Cucumber en Gherkin. Het handige aan Cypress is dat het goed leesbaar is, ook zonder enige technische kennis of programmeerkennis. Dit zorgt ervoor dat een eindgebruiker snapt wat we aan het testen zijn. Om het gat met de eindgebruiker verder te verkleinen, hebben we een halve dag meegedraaid bij de cursus tot treindienstleider. Het is voor ons heel interessant om te zien hoe alles in z’n werk gaat om de eindgebruiker beter te begrijpen. Dat geldt ook andersom: de eindgebruikers snappen nu beter waar wij aan werken. En natuurlijk was de cursus erg leuk om te doen.”

Puzzelen en innoveren

Over leuke dingen gesproken, wat vinden de twee test consultants nog meer leuk aan hun werk? Roos: “Het puzzelwerk. Daarmee bedoel ik specifiek het werk dat er niet standaard ligt, maar wat ik zelf ontdek. Dat ik bijvoorbeeld toch nog een bug tegenkom die eerder niet is opgepikt. Om dit project leuk te vinden, moet je ervan houden om heel complexe dingen uit te pluizen.” Chris: “Daarin vullen wij elkaar goed aan. Ik vind de uitdagingen op procesniveau erg leuk. We kwamen veel uitdagingen tegen met oude processen. Inmiddels hebben we flink wat dingen veranderd en verbeterd. Dat vind ik echt kicken. Ook worden er elke drie maanden innovatiesprints gehouden. Hierin mag je zelf dingen aandragen. Ik heb bijvoorbeeld een nachtelijke testrun van tien uur naar acht uur verkort. Ik vind het heel cool dat we dit mogen doen, ook al zijn we ingehuurd. Ik voel me daardoor betrokken en welkom bij het bedrijf.”

Op het juiste spoor

Mocht het nog niet duidelijk zijn: de komende tijd zitten Roos en Chris nog goed op hun plek. Roos: “SpoorWeb heeft een lange leercurve. Je ontdekt elke keer weer wat nieuws. Ik ben voorlopig nog niet uitgekeken.” Chris: “Dit is ook dankzij de goede samenwerking binnen ons team. We zijn eerlijk en vertrouwen elkaar.” Roos, tot slot: “En we houden van gezelschapsspellen. Als ik op kantoor ben, neem ik vaak Railroad Ink mee en spelen we dat tijdens de lunch. Heel toepasselijk!”