Microflows in de bijstandsapplicatie

Er is gekozen voor Menditect, omdat de bijstandsapplicatie op het Mendix-platform gebouwd is. Hierdoor sluiten de twee naadloos op elkaar aan. Fatih vertelt: “Met Menditect automatiseer je scenario’s op microflowniveau, in plaats van op gebruikersinterfaceniveau. Dat is een groot verschil. Een microflow is een dienst die iets aftrapt, zoals het starten van een aanvraag. Iemand klikt bijvoorbeeld op de button ‘vraag bijstandsuitkering aan’, waarna een scherm wordt geopend. Dat is een microflow. Deze wordt gevolgd door weer een microflow, zoals het zichtbaar maken van een pagina. Zo zijn er veel microflows die elkaar opvolgen in een scenario. Je kunt hierdoor testscenario’s veel sneller aftrappen en automatiseren. Binnen ons team hebben we in een Excelbestand de twintig meest gebruikte scenario’s uitgeschreven en geprioriteerd. Deze testscenario’s willen wij automatiseren, zodat we tijd kunnen besparen.”

Fatih maakt kennis met Menditect testautomatisering bij de gemeente Rotterdam 1Fatih Cukur

Early adopters van Menditect

Een uitdaging zit hem in de relatieve nieuwheid van de tool. Op dit moment is versie 1.8 de laatst uitgebrachte versie. Fatih: “We zijn early adopters. Er zijn nog maar weinig mensen die kennis hebben van Menditect. We moeten zelf achter problemen aangaan en research doen. Dat zorgt ervoor dat we nog niet echt meters kunnen maken. We spreken dan ook veel met onze contactpersonen binnen Mendix. Ik zie het echt als een uitdaging. Je moet verder zien te komen door je eigen kennis en ervaring te gebruiken. Om uiteindelijk de tool natuurlijk onder de knie te krijgen.” Een voordeel is dat Menditect ook voor developers geschikt is. Wanneer een developer een user story bouwt, kan deze de test zelf aftrappen met Menditect. “En dat is handig, want dat geeft mij straks als tester meer ruimte”, zegt Fatih.

Energie halen uit testautomatisering

Het eerste half jaar bij de gemeente Rotterdam is voorbijgevlogen voor Fatih. Hij vertelt: “Dit is mijn eerste opdracht binnen Salves. Hiervoor werkte ik als softwaretester en voerde ik onder andere functionele testen, gebruikersacceptatietesten en geautomatiseerde testen uit. Ik ben graag de brug tussen de IT en business. Voorlopig zie ik nog veel uitdaging in testautomatisering en krijg ik voldoende kansen aangereikt. Er wordt meegedacht over mijn doorgroeimogelijkheden en werksituatie. Dat waardeer ik erg aan Salves.” Waar Fatih de meeste energie uithaalt? “Het moment waarop je een test hebt geautomatiseerd en alles perfect verloopt. Daar haal ik voldoening uit. Je steekt er veel tijd in, maar als het dan eenmaal werkt, is het een kwestie van een knop aanklikken en klaar!”


Ontvang als eerste de nieuwste artikelen

Wil je op de hoogte blijven van alle updates van Salves? Schrijf je hier in!