Voldoende uitdaging

David vertelt: “Waar Boris vanuit de IT-sector de overstap maakte naar Salves, ben ik vanuit de zorg het traineeship gestart. In het sollicitatieproces heb ik duidelijk aangegeven welke kant ik op wil en welke twijfels ik had. Na een gesprek met een oud-zorgverlener, die bij Salves werkt als consultant, was ik wel gerustgesteld dat ik met een andere achtergrond ook binnen de IT pas.” Boris: “Mijn IT-achtergrond zorgt ervoor dat ik over best veel technische kennis beschik. Ik heb daarom aangegeven meer verdieping te willen. Dat kon, en zo heb ik bijvoorbeeld een Java OCA 8 cursus gevolgd. Daarmee kon ik flink de theorie in. Ik kreeg vakinhoudelijk meer ruimte in het traineeship, wat heel prettig was.”

Veelzijdige trainingen in Barcelona

Beide consultants zijn net klaar met de eerste maanden van het traineeship. David: “Ik heb deze maanden als heel leerzaam ervaren. De studielast was goed verspreid over de weken. We hebben verschillende trainingen en cursussen gevolgd. Denk bijvoorbeeld aan programmeren in Java en hoe we testen kunnen automatiseren met Tosca. Dat laatste vond ik het leukste, want het is een heel visueel ingerichte tool die goed toepasbaar is. Communicatieve vaardigheden behoorden ook tot het lesmateriaal.” Boris: “Een deel van de trainingen werd in Barcelona gegeven, waar we twee weken verbleven met alle trainees. Daarbij hadden we naast een programma overdag, ’s avonds genoeg vrije tijd om zelf de stad te verkennen. Dat was heel tof, ik ken geen andere werkgever die dit organiseert.”

Je eigen carrièrepad bepalen

Boris vervolgt: “Ik vind het overigens ook top dat Salves een hele platte organisatiestructuur heeft. Je luncht gewoon samen met de directeuren en er is weinig bureaucratie. Daarnaast wordt er echt naar jou als persoon gekeken en de groei die je wil doormaken. Zo wil ik me meer verdiepen in alle frameworks om uiteindelijk een goede senior consultant te worden.” David vult aan: “Het ongelimiteerde opleidingsbudget spreekt me ook erg aan. Je kunt zelf bepalen hoe je carrière verloopt. Mij lijkt de rol van product owner interessant. Ik leerde tijdens onze klantbezoeken in het traineeship over deze functie. Je moet niet alleen technische kennis bezitten, maar ook communicatief sterk zijn. Je gaat op zoek naar de verbinding tussen teams en observeert meer. Ik herken me daar wel in. Maar eerst maar eens aan de slag als junior consultants!”

Een markt met maatschappelijk belang

“Ik denk echt dat de testmarkt een goede markt is”, zegt Boris. “Testen heeft een maatschappelijk belang. Er wordt in de media steeds vaker gesproken over hacks. Om deze te voorkomen, zijn natuurlijk testers nodig. Zij bewaken de kwaliteit van de software.” David is het hier mee eens: “Een kleine fout kan grote gevolgen hebben. Daarom moet je het als tester leuk vinden om zaken te onderzoeken. Welke uitdagingen kom je tegen in de software? We worden als maatschappij steeds afhankelijker van goede software. Organisaties kunnen over een paar jaar geen software meer publiceren zonder dat deze goed getest is.”