Technische en communicatieve vaardigheden 

Dat dit vak goed bij mij past ontdekte ik toen ik bij een ander bedrijf in de IT een assessment doorliep. Daar kwam uit naar voren dat mijn competenties en vaardigheden goed aansluiten bij wat je nodig hebt als tester en testautomatiseerder. Dit vak vraagt namelijk om een combinatie van technische expertise en sociale vaardigheden. Het is handig als je een beetje kunt programmeren, het is belangrijk dat je snapt hoe softwareontwikkelaars werken, maar je moet ook oog hebben voor de situatie en belangen van de klant: wat verwacht die van de applicatie? Wat zijn voor de gebruiker de belangrijkste criteria waar een applicatie aan moet voldoen? Je moet sterk in je schoenen staan, want je hebt vaak met tegenstrijdige belangen te maken. Belangen waar je als tester uiteindelijk een juiste afweging in moet maken: waar ligt het evenwicht tussen snelheid en een acceptabele hoeveelheid technical debt? Hoe interpreteer je acceptatiecriteria die niet eenduidig zijn opgesteld?

Analytische blik

Hoewel je als tester geen universitaire opleiding nodig hebt, helpt mijn academische achtergrond mij wel, met name het opbouwen van bewijsvoering. Als bijvoorbeeld de klant graag wil dat een applicatie sneller wordt en de ontwikkelaars hebben ‘m aangepast om dat doel te bereiken, dan wil ik kunnen meten: hoeveel sneller is die applicatie dan nu? Ook merk ik dat mijn analytische blik van meerwaarde is, bijvoorbeeld bij het bepalen welke testautomatisering-tool bij een bepaald project de grootste meerwaarde heeft.

Brug slaan tussen business en IT

Wat ik gaaf vind is dat je als tester verantwoordelijk bent voor de kwaliteit van de op te leveren software. Je maakt onderdeel uit van een agile DevOps-team dat software ontwikkelt en beheert en je komt in dat team op voor de belangen van de gebruikers van de software, ongeacht of het nu klanten zijn van een bank die online bankieren, consumenten die iets in een webshop bestellen, of medewerkers die de bewuste applicatie in hun werk gebruiken. Je slaat als tester dus de brug tussen de business en IT.

Wat ik ook erg cool vind, is dat ik als testconsultant bij veel verschillende bedrijven in de keuken mag kijken. Ik heb al bij een bank gedetacheerd gezeten, bij een verzekeraar en bij een waterbedrijf. Ik leer het hart van hun bedrijfsvoering kennen, zie hoe applicaties met elkaar samenhangen en mag nadenken over verbeteringen daarin.

Doorgroeien in gespecialiseerd bedrijf

Toen ik eenmaal wist dat ik verder wilde als tester, heb ik er bewust voor gekozen om bij een gespecialiseerd testbedrijf te gaan werken, in een omgeving waar ik word omringd door collega’s die veel meer ervaring en expertise hebben en die hun kennis aan mij willen overdragen. Dat bedrijf is Salves geworden. Ik ben onwijs blij met die keuze, want hoewel we de afgelopen periode veel thuis hebben gewerkt en fysiek afstand hebben gehouden, is de relatie met collega’s juist het tegenovergestelde gebleken van afstandelijk. Het voelt soms als een vriendenclub. We stuwen elkaar naar een hoger niveau, maar we hebben ook veel lol samen. We organiseren bijvoorbeeld regelmatig interne workshops waarin we elkaar bijpraten over een onderwerp waarin we expertise hebben opgebouwd. Hoewel ik nog niet zo lang als tester bij Salves werk, heb ik inmiddels al wel mijn eerste workshop aan collega’s gegeven.

Gezocht: initiatiefrijke en leergierige mensen

Ik zou graag meer bekendheid willen geven aan het vak van tester. Want het is gewoon een superleuke baan. Niet voor iedereen natuurlijk, want als je houdt van gebaande paden en als je graag wilt dat iemand je vertelt wat je precies moet doen, dan past dit vak minder bij jou. Om succesvol te zijn als tester moet je initiatiefrijk en leergierig zijn. Je moet het leuk vinden om het internet af te struinen op zoek naar informatie. Want natuurlijk kun je opleidingen volgen en certificaten behalen, maar het meest leer je in de praktijk door gewoon te doen.

Heb jij veel eigen initiatief? Hou je van technologie maar werk je ook graag met mensen? En streef jij een interessante carrière na in een vakgebied dat zich razendsnel ontwikkelt? Denk dan eens na over een carrière als testconsultant.