VAN TWEE KANTEN BELICHT

Werk dat je in samenspraak wijzigt levert meer motivatie op

Je consultant geeft aan meer technische uitdaging in het werk te zoeken; je klant geeft echter aan je consultant niet te willen missen. Een sterk signaal om mee aan de slag te gaan en het voor alle belanghebbenden – consultant, klant en Salves – plezierig en werkbaar te houden. In samenspraak is het werk veranderd, met meer motivatie als gevolg.
MENNO SLINGERLAND, TEST AUTOMATION ENGINEER BIJ SALVES OVER TECHNISCHE UITDAGING
De technische expertise van Menno kwam goed van pas in zijn werk met Behavior Driven Development (BDD) voor het Loodswezen. Toen dat technische deel wegviel, viel ook een groot deel van zijn werkplezier weg. In samenspraak is zijn werk veranderd, met een gemotiveerde Menno als gevolg.
“Voor mij is een fijn leven dat mijn vrouw, onze dochter en ik gezond en gelukkig zijn,” zegt Menno, werkzaam als test automation engineer vanuit Salves bij het Loodswezen. Het Loodswezen is een organisatie die registerloodsen (‘piloten’ die zeeschepen van en naar een plek in de haven of zee loodsen) hun werk helpt te doen. “Fijn werken is daar een aspect van: leuk werk, technisch bezig kunnen zijn met testautomatisering en software development hiervoor, waarde toevoegen, leuke collega’s bij zowel de klant als bij Salves, en mogelijkheden die in het werk ontstaan. Bij het Loodswezen werkte ik voor een eerder project met Behavior Driven Development (BDD) en Javascript. Grotendeels was ik bezig met het opzetten van een framework en het automatiseren van de BDD-scenario’s, een logische plek gezien mijn Informatica- opleiding en ervaring. Zo nu en dan moesten er ook wat testgevallen worden opgesteld. Toen dat project wegviel, werd mijn werk voornamelijk functioneel testen, juist een kant van testen die ik minder interessant vind. Ik houd meer van technologie, het ontwikkelen van testtools en het opzetten van frameworks voor testautomation.”
“Door het wegvallen van dit eerdere project kreeg ik een ‘haat-liefde-verhouding’ met werk: het werk bij het Loodswezen is tof en tastbaar. Je ziet de schepen in de haven varen. Hoewel het werk wisselde, was het veelal functioneel testen. Ik ben eerst met Christian Hoppenbrouwers, mijn manager en regiodirecteur, gaan kijken hoe ik meer technisch werk kon gaan doen. Vervolgens hebben we die wens ook besproken met de architect, manager en product owner bij het Loodswezen. Ik wilde backend development in .NET Core gaan oppakken. Tegelijk is het Loodswezen tevreden over mijn functionele werkzaamheden en wilden ze niet dat ik dat los zou laten.”
“Christian heeft geholpen om mijn wens concreter te maken en deze met het Loodswezen te bespreken. Daarbij heeft hij ook aangegeven dat als ik het technische in het werk zou blijven missen, hij op zoek zou gaan naar een andere opdracht voor me. Salves voorziet ook in deze kant van testen en Christian kiest passende opdrachten bij de consultant. Door de gesprekken met Loodswezen is een andere opdracht niet meer nodig; ik heb structureel een technisch component in mijn werk en krijg vanuit de architect ondersteuning wanneer dat nodig is.”

TIJDREIZEN TIJDENS TESTEN

“De technische kant van test automation vind ik in development van test frameworks en testtools. Je werkt zo nu en dan met bestaande frameworks, zoals Selenium, maar testautomatisering is niet een scriptje schrijven en het werkt. Je wil dat het makkelijk onderhoudbaar is en dat je andere specifieke klantvragen kan toevoegen. Development van frameworks en testtools is daarop geënt: op het uitbreiden van deze frameworks. Elementen van tijdreizen zitten daar niet standaard in. Voor registerloodsen, zoals bij het Loodswezen, is tijd echter cruciaal voor hun werk. Op basis van tijd moeten er events in het systeem worden getriggerd. Dat moet in de test terugkomen: je moet gaan tijdreizen. Je wilt de test niet laten wachten totdat echt zo laat is. Stel: de test start om 05:30 en de verwachte aankomsttijd van een schip is 14:30. Het event “6 uur voor de verwachte aankomst een mail sturen” zal dan om 08:30 een mail moeten sturen. We laten de test niet 3 uur wachten om het event te controleren, maar we verzetten de tijd naar het juiste moment in de tijd en controleren dan of het event getriggerd is.”
“Ook andere technische projecten pak ik op. Het Loodswezen in de Eemshaven heeft sinds kort een nieuw weerstation met metingen van de wind en temperatuur. Ik heb een backend ontwikkeld voor het ophalen van deze data uit de cloud en een frontend ontwikkeld die deze data uit de backend haalt en op het scherm toont.. De frontend bevat onder andere een kompas met de windrichting, de windkracht omgezet in Beaufort, en een Google Maps met de locatie. Dit is in .NET Core ontwikkeld.”

GOED IDEE? UITVOEREN!

“Het vak van testautomatisering is breed en divers. Het is lastig om op basis van een gesprek goed te bepalen waar iemands expertise ligt. Bij mijn vorige werk zag ik het gebruik van een technische scan; een ‘diagnostische toets’ voor sollicitanten die een beeld geeft hoe iemands expertise ervoor staat. Ik vond het een goed middel en vooral het achterliggende idee beviel me. Zonder tot copy-paste-werk over te gaan, heb ik Salves aangeboden om hier een eigen toets voor uit te werken.”
“De technische scan gaat niet alleen in op vragen over specifieke tools, maar gaat ook in op de manier waarop iemand denkt. Hoe zou je een tool inzetten of een situatie aanpakken? Het fijne daarbij van directeur Christian is dat hij flexibel is: als je met een idee komt en hij vindt het goed, krijg je er tijd en ruimte voor om het uit te werken.”
CHRISTIAN HOPPENBROUWERS, DIRECTEUR SALVES TESTSERVICES WEST OVER UITDAGINGEN VINDEN
De klant wil zijn consultant niet missen, maar wat nu als de consultant op zoek is naar meer technische uitdaging in zijn werk? Dat is een sterk signaal om mee aan de slag te gaan en om het voor alle belanghebbenden – consultant, klant en Salves – plezierig en werkbaar te houden.
“Fijn werk betekent voor mij dat ik met mijn mede-regiodirecteur zelf beslissingen kan nemen; zelf bepalen welke mensen we aannemen, welke richting we op gaan en waar we op focussen. Ik ga met plezier naar mijn werk als medewerkers tevreden zijn en uitdagende opdrachten hebben en als klanten tevreden zijn. Die wederkerigheid is belangrijk in het werk; de juiste mensen met de juiste vaardigheden voor de juiste klant,” zegt Christian Hoppenbrouwers, directeur Salves Testservices West. Christian is de manager van Menno Slingerland, test automation engineer bij Salves.
Christian: “Menno is een technisch sterke consultant, met expertise van zowel software testen als software development. Toen hij aangaf meer met software development te willen doen, zijn we in gesprek gegaan. Daarbij werd duidelijk dat hij het werk bij de klant interessant vond, maar ook dat hij daar een technische uitdaging miste. De klant is zeer tevreden met Menno en wilde zijn kennis niet kwijt. We zijn samen met de klant tot een goede oplossing gekomen.”

RUIMTE VOOR DEVELOPMENT

“Als gevolg van dit gesprek kan Menno nu ongeveer de helft van zijn tijd aan software development in .NET Core gaan kan besteden. Collega’s bij de klant pakken een deel testwerk op, zodat hij ook echt ruimte voor development heeft. De afspraken zijn structureel gewijzigd, zodat hij niet alleen bij een huidig project, maar ook bij toekomstige projecten deze uitdaging vindt. Het takenpakket verbreden is voor iedereen werkbaar gebleken. Het Loodswezen behoudt zo zijn testexpertise en hoeft geen andere consultant in te werken. En Menno is zo gemotiveerd dat hij continu nieuwe dingen leert. Zo is de klant tevreden, Menno blij en doe ik met plezier mijn werk. Het belang van een ander dienen, creëert win-winsituaties.”

NIEUWE UITDAGINGEN VOOR CONSULTANTS

“Het komt voor dat consultants, na bijvoorbeeld één of anderhalf jaar bij een klant, toe zijn aan een nieuwe uitdaging of aan een nieuwe omgeving met nieuwe mensen. Klanten begrijpen dat; ze weten op voorhand dat een consultant tijdelijk bij hen komt werken. Er komt onvermijdelijk een moment dat de consultant een andere opdracht wil doen, in een andere keuken wil kijken. Om zowel de klant als onze consultant tevreden te houden, zoeken we een passende oplossing. Voor de klant regelen we een nieuwe consultant ter vervanging, voor de consultant een leuke, andere opdracht die bij zijn huidige situatie past. Voordat een consultant naar een nieuwe opdracht kan gaan, moet er nog wel overdracht gedaan worden en de opdracht netjes afgerond worden. We zorgen voor een uitstroom-scenario binnen een overzienbare periode, bijvoorbeeld 2 maanden. Het geeft de consultant zicht op de volgende uitdaging en tijd om de overdracht te doen; het geeft ons de tijd om een vervanger te vinden. Dit traject loopt altijd goed.”

EXPERTISE VERIFIËREN

“Menno heeft een technische scan voor sollicitanten ontwikkeld. Het helpt om de expertise te toetsen en verifiëren. In gesprekken krijg je wel een beeld van iemand, maar je komt niet goed achter het verschil tussen ‘zeggen’ en ‘daadwerkelijk kunnen’. Dit gaat dieper dan een gesprek. We vragen bijvoorbeeld naar kennis van testtools en waarvoor je ze zou inzetten, of we geven een stuk code en vragen wat de deze regels code doen. Daar kan een addertje onder het gras zitten; als je beweert technisch te zijn, moet je die eruit kunnen halen. Het is niet zo dat als iemand een foutje maakt, we hem of haar meteen geen aanbod meer doen, maar we stellen er wel vervolgvragen over. Het geeft ons een beter beeld wat het niveau van de consultant is.”

SCAN BREDER INZETTEN

“In overleg met de andere regiodirecteuren willen we de scan ook bij de andere Salves-ondernemingen inzetten. Dat is zowel in het belang van de collega-onderneming als van onze onderneming. Op het moment dat we de aanvragen uit onze regio niet met onze mensen kunnen vullen, dan vangen we dat op met consultants uit andere regio’s. Overigens wel met een scherpe grens voor de woon-werkafstand, zodat de reistijd niet te veel wordt. Met de uitkomst van de technische scan van (vooral) technische testers hebben we een beeld van wat ze kunnen. We weten dan niet alle specifieke skills van een collega; maar de uitkomsten van de scan zorgen er wel voor dat ik deze collega met een gerust hart naar mijn klanten kan sturen. Omdat ik weet dat ze blij worden van deze consultant.”

Van twee kanten belicht

Samen werken is samen investeren en samen profiteren

De volgende stap voor een nieuwe dienst: een vertaalslag van maatwerk naar standaard content. Deze ontwikkeling is niet alleen gericht op één klant, maar op grootschalig gebruik. Bij de invoering, die tijd en energie kost, is het belangrijk te onthouden: samen investeren is samen profiteren.

Van twee kanten belicht

Het grootste belang: teamresultaten

Een Agile transformatie: doe het maar eens! Het vraagt niet alleen om inhoudelijke of technische verandering, maar ook sturing en een cultuurverandering. Een transformatie gericht op effectiever werken. Daarbij bepalen multidisciplinaire teams zelf de uitvoering, met als grootste belang: teamresultaten.