1950: Speeltuin (of valkuil?) voor techneuten
Wist je dat AI in de jaren 50 al het licht zag? Lange tijd is de AI-wereld een speeltuin geweest voor techneuten. En dan vooral van techneuten met interessante datasets, want één ding is zeker: goede data is cruciaal om een bruikbaar machine learning model te trainen. In de jaren 80 kwam machine learning tot bloei. Bedrijven en overheden beschikken vaak over geschikte datasets hiervoor, en wilden deze maar wat graag gebruiken. De reden laat zich makkelijk raden: AI kon mogelijk flinke kostenbesparingen opleveren. Maar hoewel techneuten in die tijd volop ruimte kregen om te experimenteren, slaagden veel van hun ideeën niet. De datakwaliteit viel in vele gevallen nog behoorlijk tegen.
2016: Computer verslaat mens
Toch zijn er ook zijn er heel wat succesvolle implementaties geweest – waarvan de meesten weliswaar geruisloos achter de schermen. De publieke discussie en het gebrek aan wetten en regels maakten het lastig om exact te weten wat mogelijk én wenselijk was. AI hield zich dus lange tijd op in de coulissen, en trad slechts op schaarse succesmomenten op het podium. Denk aan Google’s AlphaGO dat het nieuws haalde toen het in 2016 ’s werelds beste go-speler Lee Sedol versloeg. Maar ach, ook dat bleek vooral een leuk tussendoor-nieuwtje en al snel ging men weer over tot de orde van de dag.
Sander Mol
2022: ChatGPT verandert de wereld
ChatGPT veranderde in november 2022 het hele speelveld. De zeer populaire en eveneens veelbesproken chatbot maakt gebruik van deep learning algoritmen en legt AI – met al haar beperkingen en onduidelijkheden – in handen van wie dat maar wil. Van thuisgebruikers tot zakelijke toepassingen: werkelijk de hele wereld ging er volop mee aan de slag. Of je nu een hartgrondig scpeticus bent of vurig grootgebruiker, ChatGPT levert volop waarde uit én we ontdekken tegelijkertijd de grote valkuilen van large language models (LLM’s).
2023: de 3 grootste kansen van AI
Ondanks vele discussies heeft ChatGPT vandaag de dag heel wat actieve gebruikers. Door als mens zelf ‘in the loop’ te blijven, halen we onverwachte uitspattingen eruit en behouden we de voordelen. Dit zijn wat mij betreft de 3 grootste voordelen van AI in de huidige tijd:
- Versnellen Aan een AI-tool als ChatGPT kun je simpel werk uitbesteden. Denk aan het schrijven van Python code, het opstellen van een standaard e-mail, het samenvatten van teksten of het opstellen van een stappenplan. Dit is eigenlijk de volgende stap in automatisering, zoals we IT al tientallen jaren inzetten.
- Verbreden Soms zoeken we verfrissende ideeën, vinden we het lastig om een idee goed uit te werken of werpt een eigen ‘tunnelvisie’ blokkades op om vernieuwend te denken. ChatGPT helpt om alternatieven te genereren en je blikveld te verbreden.
- Verbeteren Zelf iets gemaakt? Zet een AI in om er eens kritisch naar te kijken. Je krijgt in korte tijd en vanuit verschillende invalshoeken waardevolle feedback.
Ik maak daarbij een belangrijke kanttekening: hoewel een AI-assistent razendsnel van grote waarde kan zijn, moet het alleen een aanvulling zijn op de feedback en ideeën van vrienden en collega’s. Mensen om je heen zullen altijd meer diverse feedback geven dan een voorgetraind taalmodel. Bovendien is het proces meestal vele malen leuker én zorg je direct voor meer draagvlak.
Toekomstmuziek: de AI-assistent van morgen
Interactieve assistenten op basis van taalmodellen zoals ChatGPT hebben in een halfjaar tijd het AI-podium volledig overgenomen. De successen van deze assistenten zijn dan ook de springplank om allerlei andere technieken te kunnen gaan koppelen, zoals beeld, video, spraak, muziek en de aansturing van robots. AI-assistenten worden krachtiger, maar daarmee wordt ook de kans op fouten groter. Er moet dus goed getest worden én we moeten onze ogen niet sluiten voor nieuwe kansen. Want als we het afgelopen halfjaar één ding hebben geleerd, is dat AI-toepassingen een gigantische vlucht kunnen nemen als ze eenmaal succesvol in de spotlights staan.
Wij houden je op de hoogte van AI-ontwikkelingen, maar zitten zelf ook niet bepaald stil! Zo werken we bij Salves – zij het nu nog achter de schermen – aan een aantal mooie AI-initiatieven, waaronder een hele serieuze proef om een AI zelf te laten testen. Daarover binnenkort meer…
P.S. Dit artikel is niet geschreven door ChatGPT, maar door Salves-specialist Sander Mol – beloofd!
Test Engineer Regio Zuid
- 32 - 40 uur
- €3.000 - €5.500 bruto
- Onbeperkt opleidingsbudget