LEREN OM TE BLIJVEN INNOVEREN

Vanuit het Salves Innovatie team zitten wij uiteraard niet stil. Wij moeten en willen bijblijven met de laatste trends. Onze bevindingen en nieuw opgedane kennis brengen wij ieder kwartaal onder de aandacht bij onze collega’s tijdens de Salves Kennisdagen. Voor de afgelopen kwartaalmeeting kozen wij om Liberating Structures te introduceren.

LIBERATING STRUCTURES

“Liberating Structures are easy-to-learn microstructures that enhance relational coordination and trust. They quickly foster lively participation in groups of any size, making it possible to truly include and unleash everyone. Liberating Structures are a disruptive innovation that can replace more controlling or constraining approaches.”
En, Liberating Structures zijn makkelijk te leren. Ze zorgen voor een levendig gesprek waarin iedereen aan het woord komt. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de dagelijkse sleur wordt doorbroken via een gecontroleerde manier.

Maar waarom kozen wij voor Liberating Structures? Het voordeel hiervan is dat deze interactief zijn en iedereen aan het woord komt om zijn of haar mening naar voren te brengen. Om de kennisdagen interessant te houden voor iedereen is het prettig om niet alleen te luisteren, maar ook te doen. Bovenal zijn Liberating Structures interessant om te gebruiken tijdens retrospectives. Aan de hand van vooraf opgestelde stellingen wordt het gehele scrum team uitgedaagd om zijn of haar mening op papier te krijgen en deze over te brengen op de rest van het team. Uiteindelijk is het zo makkelijker om tot een gezamenlijke consensus te komen.

DE KENNISDAG

Voor de kennisdag hebben we gebruik gemaakt van 3 Liberating Structures, namelijk: ‘Impromptu networking’, ‘1-2-4-all’ en ‘25/10 Crowd sourcing’. Voor elke structure gebruikten we een andere stelling of vraag. Met als laatste vraag in de Liberation Structure ‘25/10 Crowd sourcing’: Wat is Agile? De top 3 antwoorden werden gedeeld met de groep. Het uiteindelijke antwoord doet er minder toe. Het gaat om de weg die gezamenlijk wordt afgelegd om tot dat antwoord te komen.

WAT VOND DE GROEP VAN LIBERATING STRUCTURES?

De groep vond het een welkome afwisseling ten opzichte van de traditionele rituelen. Het ‘doen’ werd erg gewaardeerd en collega’s hebben aangegeven Liberating Structures ook in de praktijk te gaan gebruiken. Voor ons als Salves Innovatie Team een mooi succes!