Succesverhaal

Elkerliek: ontwikkelen van geautomatiseerde regressietesten HiX

Stijn Vedder over het het succes bij Elkerliek

Gelukt! Geen handmatige maandelijkse tests meer van iedere update en hotfix, maar een vooruitstrevend geautomatiseerde manier om regressietesten van ChipSoft HiX te automatiseren. Dat heeft een intensieve samenwerking tussen het Elkerliek ziekenhuis in Helmond en Salves opgeleverd. Het doel van dit project was om de ICT-afdeling te ontzorgen van het ‘platte’ handmatige testen. Nu dat gelukt is, kan er meer focus naar de hoofdtaak van de functioneel beheerders van HiX gaan: het ondersteunen van de zorg.

Stijn Vedder, manager van de sector Proces- en Informatiemanagement van het Elkerliek, is blij met de livegang van het project. “Als we geen 50 uur per maand meer hoeven te investeren in handmatig testen, kunnen we al die uren aan andere zaken besteden. Ons werk schuift dan op van routinematig werk naar proactief werk dat vooruitgang met zich meebrengt.” De slag in automatisering is in lijn met de bestaansreden van de sector waar Vedder sturing aan geeft. “Nu kunnen we ons als sector weer richten op ons hoofddoel, namelijk het bieden van meerwaarde aan het ziekenhuis door het ontwikkelen van direct aan zorg gerelateerde werkzaamheden zoals bijvoorbeeld het project Zorgportaal of de digitale ondersteuning van de arts in de spreekkamer.”

Binnenhalen van expertise

Ruim een jaar geleden ontstond de wens van het Elkerliek om de regressietesten die bij iedere update en hotfix van ChipSoft HiX doorgevoerd worden, te automatiseren. Hiervoor was wel expertise van buitenaf nodig. De ervaring die Salves heeft met een soortgelijk project in het UMC Utrecht én de uitgebreide mogelijkheden die de automatiseringstool Tosca van Tricentis biedt, gaf voor het Elkerliek de doorslag om met Salves in zee te gaan. Vedder: “De expertise en ervaring van Salves gaven vertrouwen voor deze nieuwe en uitdagende samenwerking. Van het Elkerliek uit heeft testmanager Yvonne de Kort de kar getrokken en intensief en continu geschakeld met Salves. We kunnen met recht zeggen dat de neuzen van alle betrokkenen dezelfde kant op stonden.”
Binnenhalen van expertise
Alle doelstellingen halen

Alle doelstellingen halen

Na livegang dient zich een spannende fase aan voor het team van Vedder en Salves. Vedder: “Alles is nu ingericht voor geautomatiseerd testen en het startschot is gegeven. Het is interessant om te zien hoe een en ander samenkomt. Door de geautomatiseerde regressietesten, kunnen we ook vaker per jaar testen, bijvoorbeeld bij alle Windows-updates.” Daar ligt niet de enige uitdaging. Vedder: “Tijdens de eerdere fases kreeg ik van mijn team te horen dat geautomatiseerd testen inderdaad sneller was. Dat gaf vertrouwen voor de uiteindelijke livegang. We gaan in de komende periode merken of ons pionierswerk robuust genoeg is. Dat was ook een harde eis bij aanvang; wat we opleveren moet bestand zijn tegen herhaaldelijk gebruik en stevig genoeg zijn om veranderingen aan te kunnen. Als dat het geval is, en daar hebben we vertrouwen in, halen we alle doelstellingen die wij als team, gesteund door het bestuur van het ziekenhuis, met Salves gesteld hebben. Dat zou een mooi succes zijn en ik twijfel er niet aan dat we het voor elkaar krijgen. Daarbij komt dat doordat steeds meer ziekenhuizen met HiX met Standaard Content werken, het de laatste jaren veel interessanter is geworden om een tool te ontwikkelen om geautomatiseerd te testen. En met de Salves engine om Tosca heen is er nu ook testsoftware om dit te kunnen realiseren. We zien ook dat verschillende ziekenhuizen nauwlettend over onze schouders hebben meegekeken naar het resultaat. Een resultaat waar ons hele team trots op mag zijn.”
Agility

HiX ook geautomatiseerd regressietesten?

Bekijk onze services en leer wat Salves jouw organisatie kan bieden op het gebied van testen in de zorg..