Praktijkcase

Gemeente Rotterdam verhoogt kwaliteit testen met Testing010

Bij de gemeente Rotterdam was testen tot kort geleden een onderbelicht thema. Om de almaar toenemende complexiteit van het applicatielandschap het hoofd te bieden, zette de gemeente in samenwerking met Salves Testing010 op. Testing010 is een initiatief met een tweeledig doel: de kwaliteit van testen verhogen en het bieden van een ontwikkelpad voor enthousiaste medewerkers.  

Testing010 bestaat uit een virtueel team van enthousiastelingen met een kern van zes experts van zowel de gemeente als Salves en werkt voor de gemeente voor diverse projecten. Teamleider Duncan Deelen: “Die kern van zes testers verbindt de Testing010-community binnen de gemeente Rotterdam. Deze community bestaat uit testers van verschillende afdelingen dat zich geen projectteam laat noemen, maar meer op oproepbasis werkt. Ons voornemen is om de kennis en kunde van softwaretesten binnen de gemeente op de kaart te zetten en uiteindelijk te borgen. Het grote voordeel van de Testing010-community is dat het grotendeels interne mensen zijn die veel kennis hebben van de eigen organisatie en daarom snel kunnen schakelen.”

Minder externe inhuur

Binnen de gemeente is de testdiscipline nog in ontwikkeling. Dat betekent dat de gemeente voor testwerkzaamheden regelmatig kiest voor inhuur. Kennis die binnenkomt via een initiatief als Testing010 is voor de gemeente daarom niet alleen nieuw, maar ook nuttig omdat het op termijn kan betekenen dat er minder externe inhuur nodig is.     

Testing010 doet dat op twee manieren, vertelt Duncan. “We zijn enerzijds voor de gemeente beschikbaar om de testfase van IT-projecten te begeleiden en bij te sturen. Daarnaast leiden we mensen op. We hebben inmiddels ruim 200 mensen een zelfontwikkelde opleiding kunnen bieden. Daarbij zijn we recent gestart met een masterclass test expertise. Onze inspanningen moeten ertoe leiden dat er een cultuur ontstaat waarin de noodzakelijkheid van goed testen vanzelfsprekend is.” 

Projecten van Testing010

Testing010 zorgt er op verschillende manieren voor dat die ambitie gehaald wordt. Kennisoverdracht en het geven van trainingen spelen daarin een grote rol. Middels workshops, kennissessies en masterclasses vergroot Testing010 het kennisniveau over testen en hoe belangrijk het is voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld een applicatie. Duncan: “De manier waarop wij ondersteuning en training aanbieden, zorgt ervoor dat diverse disciplines binnen de gemeente met elkaar gaan samenwerken. Inkoop en aanbesteding zit dan zomaar in overleg met security. We zorgen voor een discipline-overstijgende manier van werken, meestal via Prince2-projecten en in toenemende mate ook in Scrumteams.”

Een Rotterdams product

Thijs-Jan Gerbrands
Thijs-Jan Gerbrands, Test- en quality consultant bij Salves

Thijs-Jan Gerbrands van Salves coördineert het kernteam van Testing010. Duncan: “Met Thijs-Jan hebben we iemand in de gelederen die in hetvoortraject van testtrajecten kan adviseren over een duidelijke teststrategie. We willen als team meer richting het advieswerk bewegen naast de daadwerkelijke testondersteuning. Thijs-Jan is daarin erg belangrijk, als mede-initiator van Testing010 maar ook als expert op het gebied van testmanagement, testautomatisering en testconsultancy.”

Thijs-Jan Gerbrands onderschrijft dat. “Veel van de plannen en initiatieven van Testing010 komen nu uit de koker van Salves, maar via het concept van ‘voordoen, samen doen en zelf doen’ is het de bedoeling dat Testing010 steeds meer een intern Rotterdams product wordt.”

Agility

Meer aandacht geven aan testen?

Benieuwd wat een vernieuwde testaanpak voor meerwaarde kan bieden?
Bekijk onze diensten om te weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen.