Succesverhaal

Loodswezen: Gebruik van software heeft weerslag op testen

Menno Slingerland en Dennis Lenting over het het succes bij Loodswezen

Het Nederlands Loodswezen B.V. ondersteunt registerloodsen, die zeeschepen van en naar een plek in de haven of zee loodsen, hun werk te doen. De registerloodsen en organisatie gebruiken diverse software applicaties in het primaire proces om iedereen van de juiste informatie te kunnen voorzien. Dat heeft weerslag op hoe er getest wordt. Testautomatisering helpt om meer risico’s in minder tijd af te dekken.

Dennis Lenting, functioneel applicatiebeheerder bij het Loodswezen legt uit: “De software moet altijd beschikbaar zijn en moet doen wat de gebruiker verwacht. Verstoringen van enkele uren in de beschikbaarheid kunnen ertoe leiden dat het primaire proces in de haven stil ligt.”
Dat heeft z’n weerslag op hoe er getest wordt. Testen is synoniem geworden voor kwaliteitsbewaking gedurende het hele proces. Dat is een van de redenen voor het Loodswezen geweest om naar een nieuwe manier van werken over te stappen. “We werken nu met een DevOps team en een Agile manier van werken. We produceren vaker kleine releases, in korte iteraties”, zegt Dennis. “Met alle veranderingen is het belangrijk om flexibele en goed onderhoudbare software neer te zetten die snel gereleased kan worden.”

Testautomatisering: meer risico’s afdekken in minder tijd

“Wil je met testen zo min mogelijk onverwachte zaken in productie, dan moet je veel checken”, zegt Dennis. “Handmatig testen houdt de snelheid van ontwikkeling tegen; het is een enorme tijdsinvestering. Een iteratief proces, met snelle sprints, is lastig als je voor het testen veel tijd nodig hebt.” Tien jaar geleden werden testen alleen handmatig gedaan bij het Loodswezen. De ontwikkeling van testautomatisering helpt om meer risico’s in minder tijd af te dekken. Dennis: “Door gebruik van testautomatisering kunnen we sneller features live brengen en flexibele software opleveren. Hoe flexibeler de software, hoe beter te onderhouden, hoe makkelijker om wijzigingen door te voeren en ze in productie te nemen.”
Het Loodswezen bracht dat in de praktijk bij de ontwikkeling van de applicatie GIDS (Gezamenlijk Interactief Dienstverleners Systeem). Dennis: “Bij oudere apps was het lastig te voorzien welke onderdelen geraakt zouden worden door een aanpassing. Dan zag je pas bij livegang dat iets niet werkte. Met automatisering kun je dat voor productie testen.”
Menno Slingerland
Dennis Lenting

Testautomatisering is meer dan een script

“Voor testautomatisering werk je zo nu en dan met bestaande frameworks en tools, zoals Selenium”, zegt Menno Slingerland, test automation engineer bij Salves en vanuit daar werkzaam voor het Loodswezen. “Maar testautomatisering is niet een simpel script schrijven en het werkt. Je wilt dat het makkelijk onderhoudbaar is en dat je andere specifieke klantvragen kunt toevoegen. Development van frameworks en testtools is daarop geënt.. Elementen van ‘tijdreizen’ zitten daar niet standaard in. Voor registerloodsen, zoals bij het Loodswezen, is tijd echter cruciaal voor hun werk. Op basis van tijd moeten er events in het systeem worden getriggerd. Dat moet in de test terugkomen: je moet gaan tijdreizen. Je wilt de test niet laten wachten totdat echt zo laat is. Stel: de test start om 05:30 en de verwachte aankomsttijd van een schip is 14:30. Het event “6 uur voor de verwachte aankomst een mail sturen” zal dan om 08:30 een mail moeten sturen. We laten de test niet 3 uur wachten om het event te controleren, maar we verzetten de tijd van de applicatie naar het juiste moment in de tijd tijdens de test en controleren dan of het event getriggerd is.”
Agility

Doorpakken met test ontwikkeling?

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen flexibele en goed onderhoudbare software neer te zetten die snel gereleased kan worden?