Succesverhaal

Waternet: Een Agile transformatie

Ludo de Leth en Jan-Willem de Jong over het het succes bij Waternet

Een Agile transformatie: doe het maar eens! Voor een ambitieus doel zette Waternet met verregaande digitalisering en een Agile werkvorm een transformatie van de IT in werking. Een dergelijke transformatie vraagt niet alleen inhoudelijke of technische verandering, maar ook een cultuurverandering.

“Waternet is de enige organisatie in Nederland die voor de hele waterkringloop zorgt: van productie van drinkwater tot het verwerken van afvalwater en beheer van oppervlaktewater. Met verregaande digitalisering willen we bijdragen aan het doel van Waternet om in 2020 de beste dienstverlener in de publieke sector te zijn”, zegt Ludo de Leth, MT-IT lid & Teamlead Agile/Scrum DevOps bij Waternet. In de organisatie begon de transformatie met het programma Dienstverlening naar mobiel; het optimaliseren van de online dienstverlening. Dat bleek zo’n succes dat Waternet een virtuele organisatievorm heeft opgezet om de digitalisering op drie vlakken aan te pakken: klant-, medewerker- en assetdomein.
De Leth: “We werken nu op een Agile manier in multidisciplinaire scrumteams. Dat resulteert in een effectieve manier van werken. We werken nu aan zaken die meer prioriteit hebben. De focus ligt nu steviger op daadwerkelijke resultaten voor de organisatie, zodat onze klanten daar profijt van hebben.”

“De focus ligt op daadwerkelijke resultaten voor de organisatie, zodat onze klanten daar profijt van hebben.”Ludo de Leth, MT-IT lid & Teamlead Agile/Scrum DevOps bij Waternet

Kwaliteitsborging binnen Agile werken

“Vanuit een eerdere samenwerking met Waternet heb ik geholpen bij de transformatie naar een Agile manier van werken”, zegt Jan-Willem de Jong, eerder vanuit Salves werkzaam bij Waternet en nu in dienst bij Waternet als IT-manager Internet of Things. “Dat was onder meer in de rol van de testmanager en op het gebied van kwaliteitszorg, maar ook door de inzet van andere collega’s van Salves. We werken nauw samen en informeren elkaar. Is er dan expertise nodig die je zelf niet hebt, dan heb je het wel snel tot je beschikking. Zo leveren we snel en schieten we vaak in de roos.”
Waternet
design spike waternet

“Kwaliteitsbewaking is een groot onderdeel van Agile werken. Daarvoor hebben we testers van Salves in onze teams zitten, om testen en de kwaliteit naar een hoger niveau te brengen”, zegt De Leth. “De samenwerking is gebouwd met deze goede, vakkundige mensen; er ontstaat dan een relatie waarin je op elkaar en op elkaars expertise vertrouwt.”

Laat zien wat je met een transformatie wilt bereiken

“Bij een transformatie heb je altijd te maken met weerstand in de organisatie. Veranderen is lastig!” zegt De Jong. “Trajecten stranden vaak op ‘ik weet niet precies hoe’ of op ‘ik heb geen tijd’, of ‘ik kan dit niet met het team’. In zoiets als ‘kan niet’ geloof ik niet. Het belangrijkste is om de toegevoegde waarde te laten zien van dat wat je wilt bereiken. Dan zul je zien dat er meer mogelijk is. Een reorganisatie zoals deze, die nodig is voor een Agile manier van werken, doet pijn en is moeilijk.”
Jan-Willem de Jong, IT-manager Internet of Things bij Waternet
Jan-Willem de Jong, IT-manager Internet of Things bij Waternet
Agility

Ook op zoek naar een succestransformatie?

Wil je jullie organisatie net als Waternet voorzien van een agile transformatie? Bekijk onze services om te zien welke toepassingen we bij jou kunnen doorvoeren.