Microsoft Flow & PowerApps: een gelukkig huwelijk

Geschreven door: Suraj Panday

Afgelopen september ben ik, Suraj Panday, naar Microsoft Ignite 2018 geweest en wil middels deze blog graag een aantal nieuwtjes over Microsoft Flow en PowerApps met jullie delen.

Met voor- en nadelen

Al vanaf het begin was het duidelijk dat Microsoft zich met het Office 365 platform richt op no-code of low-code solutions. Deze visie brengt veel voordelen met zich mee, zowel voor Microsoft als voor ons als IT Pro’s. Er kleven echter ook nadelen hieraan vast. Veel geautomatiseerde acties die gebruikers als vanzelfsprekend ervaren, zijn plotseling niet meer mogelijk. Een simpele maatwerk workflow/applicatie zoals men gewend was, wordt een hele klus en vormt een aanzienlijke investering. Zeker wanneer er gebruik wordt gemaakt van 3rd party software.

PowerApp(s) en Flow

Met de komst van PowerApps en Flow werd er een deel van de functionaliteiten afgedekt, maar beide applicaties waren nog beperkt qua mogelijkheden. In de volgende release worden er weer een arsenaal aan tools en opties toegevoegd om het geheel nog krachtiger en gebruiksvriendelijker te maken. Niet alleen voor de eindgebruiker, maar ook voor de IT Pro’s en beheerders. Ik ben er in ieder geval enorm enthousiast over geworden na het zien van de demo’s op Ignite! Hier komen de belangrijkste ontwikkelingen binnen PowerApps en Flow op een rijtje. Deze worden in de oktober 2018 release wereldwijd uitgerold.

Solution Checker

Regelmatig komt het voor dat een PowerApp iets groter wordt dan gedacht en het vervolgens een flink stuk moeilijker geworden is om te analyseren en te debuggen. De Solution Checker kan hierbij helpen door een PowerApp te analyseren en performance- of stabiliteitsrisico’s te identificeren. Dit doet hij door patronen en code van de gebruikte componenten te evalueren. Erg handig om snel optimalisatieslagen uit te kunnen voeren.

App Checker

De App Checker is het stukje functionaliteit dat de ingevoerde regels en formules direct controleert op fouten in de syntax. Ongeveer vergelijkbaar met de formule checker in Microsoft Excel. Die kennen de meesten wel. Tevens worden er ook suggesties gegeven om de gebruikte PowerApp functies te verbeteren, zodat de app efficiënter wordt.

Preview omgeving voor PowerApps

Voordat er een release komt van nieuwe PowerApps-functionaliteiten is het vanaf nu ook mogelijk om deze eerst uit te testen in een aparte Preview omgeving. Op deze manier voorkom je dat een PowerApp wellicht niet meer werkt als de nieuwe versie wereldwijd uitgerold wordt.

Native embedding

Een PowerApp canvas applicatie kan nu ook embed worden binnen SharePoint, Teams, PowerBI en Dynamics 365. Door deze update is het dus ook mogelijk om maatwerk formulieren op een SharePoint site te plaatsen en hier een workflow middels Flow achter te plaatsen. PowerApps en Flow vullen elkaar hierbij naadloos aan; een Flow kan getriggerd worden door een PowerApp en Flow kan een (push) bericht naar de eindgebruiker verzenden. Dit lijkt het definitieve einde van InfoPath te gaan worden. Microsoft heeft ook bewezen dat de performance drastisch verbeterd is bij het initieel laden van een embedded PowerApp binnen SharePoint, Teams, PowerBI en Dynamics 365.

Scherm templates

Met scherm templates kun je met één druk op de knop een volledig werkend scherm maken, gebaseerd op voorgedefinieerde scenario’s. Denk hierbij aan een scherm om te kunnen mailen, afspraken te kunnen plannen of personen te vinden in een organisatie. Deze templates worden automatisch gekoppeld aan de Office Graph API, zodat je hier direct gebruik van kunt maken zonder code te schrijven of individuele connecties te configureren.

Becommentariëren en opmaak

Met de nieuwe commentaar-functie kun je regels (//…) of blokken (/*…*/) commentaar toevoegen aan alle PowerApps formules. Op deze manier kun je documenteren wat een bepaalde functie doet, in het kader van overdracht en leesbaarheid. De formules worden ook automatisch opgemaakt, zodat alles beter leesbaar wordt. In de scherm templates die Microsoft beschikbaar stelt, vind je een aantal goede voorbeelden voor het gebruik van commentaar. Zo geeft Microsoft je toch nog een beetje het gevoel dat je aan het programmeren bent 😉

Pushberichten

Je kunt vanaf nu gemakkelijk een pushbericht versturen naar een mobiel device, door gebruik te maken van de Notify()-functie. In Microsoft Flow kun je de trigger hiervoor configureren.

Wat denk jij van Flow en Powerapps? Ontbreekt er nog een functionaliteit? Of heb je hulp nodig bij een vraagstuk? Neem dan contact met me op via suraj.panday@salves.nl

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

x

Nieuws

Vooroplopen met je testing expertise? Volg Test Forward!

Lees meer