Het SharePoint Framework

Geschreven door: René van Maurik
SharePoint Consultant

Eind November ben ik samen met 4 collega’s van Salves Business Productivity B.V. naar de European SharePoint Conference 2018 (ESPC18) in Kopenhagen geweest. Tijdens deze 4 daagse conferentie heb ik veel nieuwe dingen gezien, geleerd en vooral leuke mensen ontmoet.

Op maandag had ik een pre-sessie “Mastering the SharePoint Framework” die door Andrew Connell werd gegeven. Tijdens deze pre-sessie werden de grondbeginselen van het ontwikkelen van  een modern Web Part of een extension uitgelegd en welke basis “gereedschappen” geïnstalleerd moeten zijn om überhaupt te kunnen starten met het ontwikkelen.

In deze Blog leg ik in het kort uit wat het SharePoint Framework is en waarvoor het gebruikt wordt.

Wat is het SharePoint Framework?

Ik krijg regelmatig de opmerking van klanten Ik lees in het O365 Admin center – Berichtencentrum veel meldingen over het SharePoint Framework, maar wat is het eigenlijk? En hoe kan ik het gebruiken? Het antwoordt op deze vraag is redelijk eenvoudig. Het SharePoint Framework (ook wel SPFx genoemd) is het nieuwe ontwikkel raamwerk wat door ervaren én beginnende ontwikkelaars gebruikt kan worden voor het ontwikkelen van moderne custom aanpassingen voor zowel SharePoint Online, SharePoint 2016 (Feature Pack 2 vereist), SharePoint 2019 en Teams, én daarnaast mobile-ready zijn. Dit laatste betekent dat het te ontwikkelen Web Part, Extension op elk device gebruikt kan worden en de resolutie / plaats van de Web Part aangepast wordt aan de verhoudingen van het scherm.

Waarom het SharePoint Framework?

Sinds Microsoft de nieuwe modern SharePoint sites en Microsoft Groups lanceerde, is het niet meer mogelijk om de klassieke Web Parts op de modern pagina’s te gebruiken. In het verleden konden ontwikkelaars alleen custom Web Parts met Visual Studio voor Windows ontwikkelen, maar dat is met het modern SharePoint site alleen nog maar mogelijk met SharePoint Framework.

Het SharePoint Framework en Microsoft Teams

Tijdens de pre-sessie werd ook aangekondigd dat het vanaf SPFx versie 1.7 mogelijk is om een SharePoint Web Part te ontwikkelen die op zowel SharePoint Online, 2016 en 2019 én als een tab op Microsoft Teams gebruikt kan worden. Hierdoor maakt het voor de eindgebruiker niet meer uit of SharePoint of Teams gebruikt wordt.
In de schermafdrukken hieronder zie je een 2-tal voorbeelden van sites die in de normale browser, mobile en in Teams getoond worden. Op de Homepage is een custom Web Part (de NASA Apollo Mission Viewer, met dank aan Andrew Connell) geplaatst die met het SharePoint Framework 1.7 is ontwikkelt.

Dit is nog maar een kleine greep uit de hoeveelheid mogelijkheden die het SharePoint Framework voor ontwikkelaars biedt.

Heb je nog vragen? Of heb je hulp nodig bij een vraagstuk? Neem dan gerust contact met ons op!

Screenshot Microsoft Teams
Screenshot Microsoft Teams

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

x

Nieuws

Vooroplopen met je testing expertise? Volg Test Forward!

Lees meer